Все про гуманітарну складову - офіційно
ВАЖЛИВО

Майже 160 тисяч будівель і споруд в Україні зруйновані через війну

5 Листопада 2023, 12:02

В Україні через війну зруйновані майже 160 тисяч будівель та споруд, приблизно 20 тисяч із них – багатоповерхові. Про це РеІнформ повідомляє з посиланням на Укрінформ.

За словами директора ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» Геннадія Фаренюка під час пресконференції «Відновлення: оцінка збитків, завданих РФ, на кейсах Бучі», визначення матеріальної шкоди, яку ворог завдав нашій державі, треба починати з технічних обстежень. І дуже важливо, щоб методики, які застосовуються, давали обґрунтований та зрозумілий експертам результат.

«За статистикою, майже 160 тисяч будівель та споруд в Україні пошкоджені через війну. Майже 20 тисяч із них – багатоповерхівки. Це складні інженерні споруди. І потрібен ефективний підхід, який допоможе з’ясувати ступінь їхнього пошкодження. Найголовніше – об’єктивно визначити: вважати будівлю повністю зруйнованою чи частково пошкодженою, яка підлягає відновленню»,наголосив Фаренюк.

За час війни фахівці Інституту будівельних конструкцій обстежили близько 400 багатоповерхових об’єктів. Один із важливих елементів – це визначення, чи можуть люди повертатися до тих частин будинків, які не зазнали прямих пошкоджень, чи безпечно надалі використовувати ці об’єкти.

«З одного боку, справді набагато краще на місці багатьох об’єктів побудувати щось нове. Але це потребує величезних витрат та гарантує затримки із розв’язанням соціальних проблем мешканців, які змушені будуть роками чекати на спорудження нового житла, тоді як реконструкція частково пошкоджених будівель потребує набагато менше ресурсів і часу»зазначив Фаренюк.

Усі ці нюанси, за його словами, повинні бути враховані при оцінюванні ступеня пошкоджень будівель та визначенні заподіяної їхнім власникам шкоди і вартості відбудови чи реконструкції.

Нагадаємо, в Україні відновили майже 800 медичних закладів, які були пошкоджені внаслідок війни.

МІТКИ