Все про гуманітарну складову - офіційно
ВАЖЛИВО

Що необхідно пам’ятати про призупинення дії трудового договору?

15 Квітня 2024, 17:11

Під час війни і у працівників, і у роботодавців з’явився новий інструмент – не звільнення, а призупинення трудових відносин. Про це РеІнформ повідомляє з посиланням на фейсбук Юридичного порадника для ВПО.

ТОП-5 питань, які стосуються призупинення дії трудового договору:

  1. Призупинення ≠ припинення трудових відносин

Як прямо зазначено в ч.3 ст.13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

  1. Призупинення можливе лише, якщо роботодавець не може забезпечити працівника роботою і працівник не може її виконувати

Роботодавцю надано право тимчасово призупинити дію трудового договору з працівником у разі неможливості забезпечити його роботою у зв’язку з війною.

Проте, згідно з позицією Верховного Суду (зокрема, викладеній у Постанові від 21 червня 2023 року у справі № 149/1089/22), таке право не є абсолютним. Для застосування цієї норми права роботодавець повинен не мати можливості надати працівнику роботу, а той в свою чергу її виконувати.

Зокрема, у випадку, якщо для виконання тих чи інших робіт необхідні виробничі, організаційні, технічні можливості, засоби виробництва знищені в результаті бойових дій або їх функціонування з об`єктивних і незалежних від роботодавця причин є неможливим, а переведення працівника на іншу роботу або залучення його до роботи за дистанційною формою організації праці неможливо.

Тобто сам факт запровадження воєнного стану не є достатньою причиною для призупинення трудового договору з працівником.

  1. Період призупинення трудового договору не зараховується до страхового стажу

Оскільки за період призупинення трудового договору працівнику не виплачується заробітна плата, відповідно у роботодавця немає обов’язку сплачувати ЄСВ. Тож цей період до страхового стажу людини не зараховується.

  1. Працівник, з яким призупинено трудовий договір, має право працевлаштуватися за сумісництвом

Загалом, робота за сумісництвом дозволена в будь-який час, за винятком окремих категорій працівників. Зазначається, що працівник приватної сфери має право влаштуватися на ще одну роботу, в тому числі на умовах повної зайнятості.

  1. Рішення про призупинення може бути оскаржене

Працівник або профспілка за дорученням працівників можуть оскаржити наказ роботодавця про призупинення трудового договору до Держпраці або його територіального органу, який за погодженням військової адміністрації може внести роботодавцеві припис про скасування відповідного наказу або про усунення порушення законодавства про працю іншим шляхом.

Такий припис є обов’язковим до виконання роботодавцем протягом 14 календарних днів з дня отримання такого припису.

Раніше ми розповідали, хто такі сезонні працівники та які особливості їхньої праці.