Все про гуманітарну складову - офіційно
ВАЖЛИВО

Опитування: Майже 60% українців розмовляють вдома українською мовою

28 Квітня 2024, 10:23

59% опитаних українців розмовляють вдома українською мовою, 12% – російською, 28% – й тією, й іншою. Про це РеІнформ повідомляє з посиланням на результати опитування соціологічної групи «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту, пише видання «Детектор медіа».

Зазначається, що в західних регіонах країни частка тих, хто говорить виключно українською, сягає 93%, і лише 1% респондентів використовує вдома російську (3% розмовляють двома мовами, ще 3% – іншими).

А на сході нашої держави солов’їною з рідними спілкуються 23% опитаних, виключно російською – 25%, а двомовних у цій частині країни – 51%.

Фото: iri.org.ua

На півдні країни 31% тих, хто говорить українською, 22% – російською, і 46% тих, хто використовує в побуті обидві мови.

Що ж стосується центральних областей, то лише державна мова лунає в родинах 67% респондентів, лише російська – в домівках 7% з них, а обидві використовують 25% опитаних.

Опитування було проведено Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту (IRI) по всій Україні (крім окупованих територій Криму та Донбасу) 17-21 лютого 2024 року. Метод опитування – Computer Assisted Telephone Interviewing (CATI) – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних номерів. Всього було опитано 2000 жителів України віком від 18 років.

Раніше ми розповідали, що майже 70% українців вважають, що нація гуртується.