Все про українців на Батьківщині й за кордоном
ВАЖЛИВО

У США дипломати на підтримку України приготували паску з українського зерна з розмінованих полів

19 Квітня 2025, 16:42

Фото: me.gov.ua

У Нью-Йорку дипломати, підприємці, меценати і лідери громадської думки приготували паску із борошна, створеного із зерна з розмінованих полів Харківщини. Майстерклас із випікання відбувся у ресторані у Брукліні в межах міжнародної кампанії Soul of Soil 2.0. Про це повідомляє РеІнформ з посиланням на Урядовий портал.

У заході взяли участь Заступник Генерального секретаря ООН та заступник керівника Програми розвитку ООН (ПРООН) Хаолян Сюй, дипломати постійних представництв при ООН таких країн, як Німеччина, Японія, Італія, Республіка Корея, Хорватія, Данія. Україну на заході представляли в.о. Постійного представника України при ООН Христина Гайовишин та керівниця благодійного фонду Razom for Ukraine Дора Хомяк.

Зазначається, що нині Україна найбільш потенційно замінована країна у світі – 139 тисяч квадратних кілометрів української землі потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами. Дві третини цих територій – родючі поля, де покоління українців вирощували пшеницю. При цьому завдяки спільним зусиллям держави, міжнародних партнерів і роботі саперів уже повернуті до використання 35 тисяч квадратних кілометрів.

«Soul of Soil 2.0 показує нам, наскільки ми всі пов’язані – із землею, з людьми, які на ній працюють, і з традиціями, що через історії та їжу підтримують країну. ПРООН залишається відданою підтримці Уряду та народу України у вирішенні викликів, пов’язаних із розмінуванням. Наша робота — це також яскравий приклад того, як міжнародна співпраця може приносити реальні результати. Завдяки внескам від Бельгії, Хорватії, Данії, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Люксембургу, Мальти, Нідерландів, Нової Зеландії, Норвегії, Польщі, Республіки Корея, Швейцарії, Іспанії, Швеції, Великої Британії та Європейського Союзу вдається забезпечувати безпеку і відновлювати постраждалі території», – повідомив Хаолян Сюй.

Крім того, учасники заходу почули історію борошна, з якого вони створили свої паски. Воно було виготовлене із пшениці, зібраної у північній частині Харківщини. Також компанія купує зерно у прикордонних селах Чернігівщини і Сумщини.

Ведучою заходу в Нью-Йорку стала українська комунікаційниця та лідерка громади Тетяна Ніколенко, а майстерклас із випікання провела шеф-кухарка Veselka Олеся Лев. Захід став можливим завдяки підтримці ресторану «Веселка» та Благодійного фонду Razom for Ukraine.

Детальніше про проєкт Soul of Soil можна дізнатися за посиланням.

Раніше РеІнформ повідомляв про те, що в Україні запустили великий збір коштів на розмінування об’єктів у трьох областях.

МІТКИ