Все про українців на Батьківщині й за кордоном
ВАЖЛИВО

На Харківщині випікатимуть паски з борошна з розмінованих полів деокупованої Херсонщини

10 Квітня 2025, 11:55

Фото: kharkivoda.gov.ua

12 квітня 2025 року в Харкові відбудеться майстерклас із випікання пасок, який покликаний привернути увагу до проблеми забруднення українських земель вибухонебезпечними предметами. Його організовує Мінекономіки разом із Програмою розвитку ООН в Україні та торговельною мережею «Сільпо».

Про це РеІнформ повідомляє з посиланням на  Харківську обласну військову адміністрацію.

«Нині 139 тисяч квадратних кілометрів української землі залишаються потенційно замінованими. Дві третини – це родючі поля. Масштаб забруднення загрожує продовольчій безпеці світу. З України зерно експортується у 57 країн світу, зокрема до Глобального Півдня: Сомалі, Ємену, Судану», – йдеться у повідомленні.

Завдяки спільним зусиллям держави, міжнародних партнерів і роботі саперів вже вдалося очистити 35 тисяч квадратних кілометрів території. Зокрема, розміновано 1800 гектарів у Малій Олександрівці та інших звільнених селах Херсонщини й Миколаївщини.

«Саме на цих полях фермер Олексій Руденко разом із племінниками виростив пшеницю, яку миколаївський виробник перемолов на борошно  «Золотий шлях», і тепер з нього українці пектимуть великодні паски у межах проєкту «Soul of Soil 2.0», – йдеться у повідомленні.

Майстерклас із випікання проведе шеф-кухар Олександр Цепковський – експериментатор, який поєднує традиційні та сучасні техніки приготування страв. На учасників чекає:

  • приготування запашної паски за харківським рецептом;
  • історія борошна з розмінованих полів деокупованої Херсонщини;
  • кулінарні експерименти та секрети від шеф-кухаря;
  • готова паска – у подарунок.

Долучитися до заходу можуть всі охочі, заповнивши реєстраційну форму за посиланням. Участь безкоштовна.

Раніше ми публікували історію про те, як переселенці з Харкова заснували кавовий бізнес у новому місті.