На Харківщині випікатимуть паски з борошна з розмінованих полів деокупованої Херсонщини
10 Квітня 2025, 11:55
Фото: kharkivoda.gov.ua
12 квітня 2025 року в Харкові відбудеться майстерклас із випікання пасок, який покликаний привернути увагу до проблеми забруднення українських земель вибухонебезпечними предметами. Його організовує Мінекономіки разом із Програмою розвитку ООН в Україні та торговельною мережею «Сільпо».
Про це РеІнформ повідомляє з посиланням на Харківську обласну військову адміністрацію.
«Нині 139 тисяч квадратних кілометрів української землі залишаються потенційно замінованими. Дві третини – це родючі поля. Масштаб забруднення загрожує продовольчій безпеці світу. З України зерно експортується у 57 країн світу, зокрема до Глобального Півдня: Сомалі, Ємену, Судану», – йдеться у повідомленні.
Завдяки спільним зусиллям держави, міжнародних партнерів і роботі саперів вже вдалося очистити 35 тисяч квадратних кілометрів території. Зокрема, розміновано 1800 гектарів у Малій Олександрівці та інших звільнених селах Херсонщини й Миколаївщини.
«Саме на цих полях фермер Олексій Руденко разом із племінниками виростив пшеницю, яку миколаївський виробник перемолов на борошно «Золотий шлях», і тепер з нього українці пектимуть великодні паски у межах проєкту «Soul of Soil 2.0», – йдеться у повідомленні.
Майстерклас із випікання проведе шеф-кухар Олександр Цепковський – експериментатор, який поєднує традиційні та сучасні техніки приготування страв. На учасників чекає:
- приготування запашної паски за харківським рецептом;
- історія борошна з розмінованих полів деокупованої Херсонщини;
- кулінарні експерименти та секрети від шеф-кухаря;
- готова паска – у подарунок.
Долучитися до заходу можуть всі охочі, заповнивши реєстраційну форму за посиланням. Участь безкоштовна.
Раніше ми публікували історію про те, як переселенці з Харкова заснували кавовий бізнес у новому місті.