Все про українців на Батьківщині й за кордоном
ВАЖЛИВО

Як херсонці знайшли новий дім для свого бізнесу в Івано-Франківську

8 Березня 2025, 18:07

Фото: prostir.coffee

Йдеться про одразу три бізнеси, створені херсонцями. Сімейну справу одразу в кількох напрямках заснувала родина: друзі, які стали родичами, одружившись на рідних сестрах. Про це повідомляє РеІнформ з посиланням на офіційний сайт міста Івано-Франківськ.

З Херсона – до Івано-Франківська з двома портфелями та мрією про власну кав’ярню. Костянтин Дудченко розповів, як на останні гроші, відкладені на весільну подорож, вони відкрили кав’ярню у 2022 році. Сьогодні цей бізнес об’єднує 20 працівників, чотири кав’ярні, магазин, заклад харчування та власний бренд кави. Вони не лише продовжують розвивати власну справу, але й відроджують традиційний український продукт – бекмес.

«20 квітня 2022 року відкрили цю кав’ярню на останні гроші, які ми відкладали для того, щоб поїхати з дружиною в весільну подорож. Вирішили, що ми, або просто витратимо на проживання, тому що з роботою було не дуже, або попробуємо зробити те, що ми робили в Херсоні до цього, а саме відкрити кав’ярню. Спочатку тут не було ні кондиціонера, ні бойлера, майже нічого не було. Поступово ми розвивалися і досі продовжуємо це робити. Ну, і відкривали нові локації – бачили в них якийсь потенціал і перспективу», – зазначив Костянтин Дудченко.

Від вареників з Київщини до кераміки з Херсонщини – у крамниці пропонують широкий асортимент крафтових товарів з усієї України. Власниця магазину Поліна Дудченко розповіла, як їй вдалося об’єднати 700 позицій в одному місці та підтримати українських виробників.

«Мені особисто в Херсоні такого не вистачало. Не вистачало одного такого простору, куди я можу прийти і придбати щось смачненьке, щось цікаве і щось унікальне. Це все є у нас в одному місці, і для цього ми відкрились. Тут у нас представлені продукти і харчування – всі вони крафтові. Також є вироби з кераміки, свічки для того, щоб також підтримати виробників. Вони майже всі мають дуже потужні історії, і взагалі дуже важливо залишати гроші в країні. Купуючи щось європейське, це авжеж добре, але, якщо ми купуємо українське, то ми залишаємо кошти в країні», – акцентувала Поліна Дудченко.

З морських суден – до власної шаурми в Івано-Франківську. Максим Гончарук, переживши окупацію, вирішив залишитися в Україні та втілити свою кулінарну мрію. Завдяки авторському рецепту та підтримці родини він відкрив заклад, де кожен може скуштувати «шаурму з південним колоритом». Крім того, чоловік активно допомагає українським захисникам.

«Я пишаюсь, що залишився тут і мені подобається. А за бізнес – це було таке спонтанне рішення: я 12 років працював на судні кухарем. Ну, і якось сиділи на кухні з моїм партнером, і кажу: «Може щось зробимо?». І ми вирішили щось придумати. Це було правильне. Унікальність нашої шаурми в тому, що ми всі інгредієнти перемішуємо разом. Більшість цього ніхто не хоче робити –  ніхто не хоче паритись над цим. А ми хотіли зробити таку велику і смачну шаурму. Я думаю, на цьому тільки початок, ми будемо розвиватись. Ми і військових підгодовуємо. Вони навіть беруть з собою туди, на передову, хлопцям, бо вони знають про нашу шаурму і постійно в нас їли. Ми стараємося їм допомагати, не раз в гарячих точках був, везли допомогу хлопцям», – повідомив Максим Гончарук.

Раніше РеІнформ розповідав, як чоловік відкрив СТО за допомогою гранту.