Все про гуманітарну складову - офіційно
ВАЖЛИВО

Як убезпечитися від холери під час війни

1 Червня 2022, 14:00

В тих районах України, де ведуться активні бойові дії, окупанти руйнують інфраструктуру населених пунктів. Зникає або погіршується якість води, виникають перебої з газом, електрикою. Населення нерідко живе в антисанітарних умовах, що значно підвищує ризик виникнення та розповсюдження різних інфекційних захворювань, зокрема, холери. Про це повідомляє РеІнформ з посиланням на Центр громадського здоров’я.

Холера – це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією. Без належного лікування вона може призвести до смерті.

Як передається інфекція?
Зазвичай холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, через їжу та побутові контакти.

Скільки може жити збудник інфекції у навколишньому середовищі?
У воді холерний вібріон може перебувати досить тривалий час. У харчових продуктах при кімнатній температурі – 2-5 днів. На поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення – 8 годин. При низьких температурах та у морській воді – понад 2 тижні, а у кишківнику окремих річкових та морських тварин – декілька місяців.

Симптоми холери інфекції:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. В організмі відбувається втрата великої кількості рідини. Як наслідок – згущення крові та зневоднення;
  • м’язові судоми, що з’являються через втрату з рідиною мікроелементів;
  • загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
  • холодна шкіра. Холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла;
  • втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;
  • задишка, різка слабкість.

Що треба робити, щоб убезпечити себе від хвороби?

  • кип’ятити воду. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;
  • дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;
  • за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;
  • мити овочі та фрукти перед вживанням. Якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
  • ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.

Раніше ми писали, на які симптоми слід звертати увагу після тривалого перебування в укриттях чи на ТОТ.