Все про гуманітарну складову - офіційно
ВАЖЛИВО

США приєдналися до Міжнародної коаліції щодо повернення депортованих рф українських дітей

11 Березня 2024, 9:22

Сполучені Штати офіційно стали державою-членом коаліції, щоб підтримати безпечне повернення всіх українських дітей, які були незаконно депортовані або примусово переміщені росією. Відповідну заяву оприлюднили на сайті Державного департаменту США. Про це РеІнформ повідомляє з посиланням на Мінреінтеграції.

Держава підтвердила свою підтримку тексту «Спільної декларації про створення Міжнародної коаліції за повернення українських дітей», раніше оприлюдненої Канадою та Україною.

У тексті документа йдеться про те, що члени Міжнародної коаліції беруть участь у підтримці справедливого вирішення ситуації із незаконно депортованими дітьми, зокрема:

  • Висловлюють підтримку принципам пункту 4 Формули миру Президента Володимира Зеленського, зокрема Плану дій Bring Kids Back UA.
  • Докладають усіх можливих зусиль для повернення українських дітей відповідно до найкращих міжнародних практик та підтримують процес їхньої реінтеграції й возз’єднання з сім’ями або влаштування у сімейні форми виховання відповідно до інтересів дитини.
  • Надають необхідну гуманітарну, медичну і психологічну допомогу дітям та їхнім сім’ям, які постраждали від незаконної депортації та примусового переміщення російською федерацією.
  • Сприяють притягненню винних в організації незаконної депортації та примусового переміщення українських дітей до відповідальності згідно з міжнародним правом.

Нагадаємо, що релоковані заклади вищої освіти можуть отримати грант до 25 тисяч доларів США.

МІТКИ