Все про гуманітарну складову - офіційно
ВАЖЛИВО

Традицію приготування затірки на Донеччині внесли до культурної спадщини України

9 Березня 2024, 14:11

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України внесли нову позицію – традицію приготування затірки у селі Крива Лука, що на Донеччині. Про це повідомляє РеІнформ із посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики України.

Зазначається, що наразі основною загрозою для цього елемента нематеріальної культурної спадщини України є російська агресія, оскільки носії традиції змушені тікати від війни. Село Крива Лука стало жертвою ворожих обстрілів, які спричинили значні руйнування.

«Страва затірка готується в усіх родинах мешканців села Крива Лука та в місцях їхнього проживання – на інших територіях України й за кордоном. Як розповідають мешканці громади, цю страву споживають як у будень, так і на свята. Впродовж тривалого часу страва була основною у раціоні місцевих жителів», – йдеться у повідомленні.

Процес приготування затірки включає кілька етапів:

  1. Спочатку готують тісто з борошна і яєць, потім змішують з сіллю.
  2. Потім починають затирати, додаючи молоко або воду для досягнення потрібної консистенції.
  3. Далі затірку розділяють на дві частини – одну сушать, а іншу варять.
  4. Картоплю нарізають кубиками і варять, під час чого готують засмажку з сала, цибулі та моркви.
  5. Після цього всі складові розмішують та варять ще десять хвилин.

На момент подачі страви в тарілку додають масло, а за бажанням – мелений перець та зелень.

Нагадаємо, що Мінкульт додав 4 елементи до переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України